Waag

Styx Leergarage

Leren in de praktijk

De Leergarage is een echte garage waar jongeren in kleine groepen in de praktijk geschoold worden voor functies in de automotivesector, zoals bandenmonteur, remmenspecialist en schadehersteller.

Team leergarage klein

Activering

In 2014 is Styx Automotive begonnen met een werkactiveringstraject. Daar zijn een aantal redenen voor: wij merkten dat de jongeren die wij willen plaatsen in autotechnische banen basisvaardigheden missen. Terwijl in de automotivesector vacatures ontstaan aan de onderkant van de markt door de vergrijzing en ontgroening. De reguliere niveau 1-opleidingen verdwijnen en voor sommige jongeren zijn de theoretische vakken een brug te ver, maar gouden handjes hebben zij wel. Dat kan slimmer!

Actie leergarage3 Actie leergarage2

Voor wie?

De Leergarage begeleidt jongeren met een WWB-uitkering (van hun gemeente), met een Wajong-uitkering (van UWV) en ook uit het speciaal onderwijs en praktijkscholen.

Startkwalificaties en certificaat

Om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten en de jongeren de juiste startkwalificaties te geven voor de concrete vacatures is de Leergarage ontwikkeld. In  groepen van vier tot vijf deelnemers, onder leiding van een ervaren automotive-leermeester en een assistent monteur, leren de jongeren vaardigheden als het (de)monteren van schijf- en trommelremmen, uitlaten en katalysatoren, accu's en banden en alles van reconditionering. Daar waar nodig trainen we sociale vaardigheden. Bij het met goed gevolg afronden van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat; voor veel jongeren het eerste dat zij ontvangen!

We doen meer:

We helpen de jongeren bij het leren solliciteren, zoals een CV maken. Verder  leren wij hen werknemersvaardigheden, denk aan het omgaan met collega's, op tijd komen,  dus het sociale stuk van werken. En ook kijken we wat de kwaliteiten van de jongeren zijn en hoe deze buiten de autosector kunnen passen. Niet iedereen heeft immers benzine in de aderen of 'het' in de vingers.

Actie leergarage1

Bemiddeling naar werk

Vervolgens gaan de consultants en jobcoaches van Styx Automotive de afgestudeerden bemiddelen bij de Styxrelaties die hebben aangegeven behoefte aan nieuwe instroom te hebben, zoals universele garages, merkdealers en fast fitters.

Adres

De Leergarage is gevestigd in automotivestad Helmond aan de Kanaaldijk Noord-oost 104a. Dit is in een complex aan het kanaal met een aantal kleine, gespecialiseerde autobedrijven. Vervoer van deelnemers naar de Leergarage en weer terug wordt door Styx Automotive verzorgd.

Meer weten?

Bel de Leergarage: 040-3680630